بسم الله الرحمنالرحیم- 
   فرانسوی
        
اخبار   /   تحقیقات
چگونه آمریکایی‌ها در قرارداد مبادله آزاد شدند و در فعالیت‌های جاسوسی در ایران شرکت کردند
شنبه, 12 اوت 2023 ساعت 12:45 بعد از ظهر   [ آخرین به روز رسانی: شنبه, 12 اوت 2023 ساعت 12:45 بعد از ظهر ]
 

نوشته خسرو مختاری
وزارت امور خارجه ایران روز پنجشنبه با صدور بیانیه‌ای گزارش‌های مبادله زندانیان بین تهران و واشنگتن را تأیید کرد که شامل لغو مسدود کردن سرمایه‌های ایران در خارج از کشور می‌شود.
در این بیانیه آمده است: «ایران تضمین لازم را برای پایبندی آمریکا به تعهدات خود در این زمینه دریافت کرده است» و انتقال وجوه همواره در اولویت این وزارتخانه بوده است.
ایرنا پیش از بیانیه این وزارتخانه به نقل از منابع رسمی اعلام کرده بود که پنج زندانی آمریکایی «در چارچوب توافق با میانجیگری شخص ثالث» از زندان اوین آزاد خواهند شد.
در ادامه این گزارش آمده است که بیش از 10 میلیارد دلار از دارایی های مسدود شده ایران در کره جنوبی و عراق بر اساس توافقی که در پی مذاکرات گسترده دو ساله حاصل شد، رفع انسداد خواهد شد.
بر اساس این قرارداد، هرکدام پنج زندانی از ایران و آمریکا مبادله خواهند شد. اما این مبادله تنها زمانی انجام می شود که پول به حساب های ایرانی واریز شود.
بر اساس ادعای واشنگتن، پنج ایرانی که به عنوان بخشی از توافق مبادله آزاد می شدند، به دلیل تلاش برای دور زدن تحریم های ایالات متحده به زندان افتادند، در حالی که پنج آمریکایی در ایران به اتهام جاسوسی محکوم شدند.
اواخر روز پنجشنبه، علی باقری کنی، معاون وزیر امور خارجه ایران و مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران، در توییتر X، که قبلاً با نام توییتر شناخته می‌شد، اعلام کرد که روند آزادسازی میلیاردها دلار از دارایی‌های ایران آغاز شده است.
تهران تضمین تعهدات واشنگتن را دریافت کرده است. آزادی چند ایرانی که به طور غیرقانونی در آمریکا بازداشت شده بودند در همین چارچوب است.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه روز شنبه در توئیتی نوشت: از ابتدای دولت ابراهیم رئیسی، دیپلماسی پویا برای «حصول حداکثری منافع ملی و حقوق ملت بزرگ ایران» وارد عمل شد.
علاوه بر ادامه روند خنثی سازی تحریم های غیرقانونی، مسیر مذاکره و دیپلماسی نیز هرگز رها نشد. تلاش ها برای حصول نتایج نهایی و احقاق کامل حقوق ایران ادامه دارد.»
عماد شرقی، مراد طاهباز و سیامک نمازی از جمله سه زندانی آمریکایی که در چارچوب توافق مبادله آزاد خواهند شد، هستند. دو نفر دیگر به طور عمومی شناسایی نشده اند.
عماد شرقی
عماد ادوارد شرقی، متولد ایران و دارای تابعیت آمریکایی، در ژانویه 2021 به اتهام جاسوسی و جمع آوری اطلاعات نظامی به 10 سال زندان محکوم شد.
او در سال 1395 در کسوت یک تاجر وارد ایران شد، اما فعالیت اقتصادی در واقع پوششی برای جاسوسی او در عرصه نظامی به ویژه در زمینه حمل و نقل و جنگ هلیکوپتری بود.
شرقی با کمک همدستانش اطلاعاتی درباره صنعت هلیکوپترسازی ایران جمع آوری کرد. اسناد به دست آمده از وی نشان می دهد که فعالیت های وی در زمینه جاسوسی نظامی بوده است، نه تجارت یا تجارت که در بخش هایی از رسانه های غربی گزارش شده است.
هدف از این اقدامات کمک به سیاستگذاران آمریکا در اجرای رژیم تحریم ها علیه ایران برای ضربه زدن به زنجیره تامین بین المللی قطعات یدکی هلیکوپتر در نظر گرفته شده برای این کشور بود.
شرقی برای اولین بار در آوریل 2018 دستگیر شد و تا دسامبر همان سال در زندان بود تا اینکه با قرار وثیقه آزاد شد. اما قبل از تشکیل دادگاه تجدیدنظر قصد فرار از ایران را داشت.
او در حالی که در یک خانه شخصی اقامت داشت، بدون اطلاع از نظارت اطلاعاتی ایران، با شبکه جاسوسی آمریکا تماس گرفت و از آنها خواست تا ترتیبی دهند که مخفیانه او را به خارج از کشور منتقل کنند.
او در روز فرار برنامه ریزی شده با یکی از جاسوسان ملاقات کرد، سیم کارت را برداشت و برای جلوگیری از ردیابی تلفن همراهش را خاموش کرد. پس از آن به سمت ترمینال اتوبوسرانی غرب تهران حرکت کردند و وی با استفاده از هویت جعلی بلیت سفر به مرز غربی ایران را خریداری کرد.
سرویس‌های اطلاعاتی ایران عمداً با هدف کشف و دستگیری همدستان وی اجازه دادند تا فرار تقریباً به نقطه برنامه‌ریزی شده پیش برود.
شرقی و چند نفر دیگر در نهایت بر اساس قوانین ایران دستگیر و محکوم شدند.
مراد طاهباز
مراد طاهباز که در انگلستان متولد شده و دارای پاسپورت آمریکایی نیز می باشد، در نوامبر 2019 به دلیل سرکردگی یک شبکه جاسوسی که تحت عنوان محیط گرایی فعالیت می کرد به 10 سال زندان محکوم شد.
طاهباز یکی از بنیانگذاران بنیاد میراث حیات وحش ایرانی است، که به طور رسمی یک سازمان حفاظتی است که دغدغه اصلی آن یوزپلنگ آسیایی در حال انقراض است که عمدتاً در شمال کویر دشت کویر ایران زندگی می کند.
در همین منطقه جغرافیایی دو تا از بزرگترین سایت های موشکی ایران نیز وجود دارد که تحت نظارت دقیق قرار دارند و رصد طولانی مدت فعالیت این محیط بانان خودخوانده نشان داد که آنها بیشتر به این امکانات علاقه مند هستند.
علاوه بر این، نظارت بر تماس‌های طاهباز نشان داد که او به طور منظم با آژانس‌های جاسوسی آمریکا، انگلیس و اسرائیل در تماس و ارتباط نزدیک بوده است.
تحقیقات نشان داد که برخی از افراد درگیر در مورد هدف واقعی این پروژه که به دروغ در رسانه های غربی به عنوان شواهد ادعایی مبنی بر بی گناهی جمعی ارائه شده است، گمراه شده اند.
سیامک نمازی
سیامک نمازی در ایران به دنیا آمد و در اوایل انقلاب اسلامی به همراه خانواده ثروتمندش به آمریکا رفت.
نمازی در اکتبر 2016 به اتهام جاسوسی و همکاری با دولت آمریکا و شبکه های اطلاعاتی خارجی به 10 سال زندان محکوم شد.
او در اواخر دهه 1990 با تأسیس شرکت مشاور «مشاوره آتیه بهار» در تهران، تلاش کرد تا واسطه ای در انجام معاملات بین شرکت های آمریکایی و ایرانی شود.
شرکت نمازی قرارداد گازی با شرکت «کرسنت پترولیوم» مستقر در امارات برای صادرات گاز به شارجه منعقد کرد، اما این پروژه تنها برای طرف ایرانی هزینه داشت و 32 میلیارد دلار از امارات شکایت کرد.
ظاهراً این یک کلاهبرداری کاملاً برنامه ریزی شده با هدف آسیب رساندن به منافع ایران بوده است که به خاطر آن نمازی به عنوان رئیس برنامه ریزی استراتژیک در کرسنت پترولیوم جایزه دریافت کرد.
با گذشت زمان مشخص شد که "MIC" در واقع یک شبکه مخفی پر از کارمندان دولت ایالات متحده است که بعداً چندین مناصب ضد ایرانی دیگر را بر عهده داشتند.
اینها شامل سمت سردبیر کانال تبلیغاتی فارسی صدای آمریکا، مشاغل در موسسه مطالعات استراتژیک ملی دولت آمریکا (INSS) در دانشگاه دفاع ملی پنتاگون، دفتر امور ایران در وزارت امور خارجه آمریکا و غیره است.
نمازی خود در جمع آوری اطلاعات درباره شبکه داروسازی ایران که مطالعه گسترده آن را در مرکز ویلسون دولت آمریکا (WWICS) ارائه کرد، مشارکت داشت.
این فعالیت تحت عنوان کارهای بشردوستانه با هدف تسهیل افزایش تحریم ها علیه ایران برای شاهین های آمریکایی بود، یعنی به آنها نشان داد که چگونه و از کجا به صنعت داروسازی ایران ضربه بزنند.
نمازی سرانجام در اکتبر 2015 دستگیر شد.
پدرش، تاجر ایرانی-آمریکایی، باقر نمازی، که در ایران به اتهام جاسوسی محکوم شده بود، در اکتبر سال گذشته به دلایل بشردوستانه آزاد شد و اجازه خروج از کشور را پیدا کرد.
نمازی 85 ساله در 31 بهمن 1394 هنگامی که به بهانه ملاقات با پسر زندانی خود به ایران آمده بود بازداشت شد. او به اتهام «تبانی با دولت دشمن» به 10 سال زندان محکوم شد.
سیاسی شدن پرونده های آمریکا
پرونده های مربوط به این جاسوسان آمریکایی توسط دولت آمریکا مورد سیاسی قرار گرفت که روایت رسمی آن توسط همه سازمان های رسانه ای غربی بدون یک استثنا دنبال شد.
به گفته ناظران، مبانی حقوقی پرونده‌هایی که قوه قضاییه ایران علیه آنها تشکیل می‌داد نادیده گرفته شد و همان داستان‌های کلیشه‌ای درباره دستگیری‌های بی‌اساس، دادگاه‌های نمایشی و شرایط سخت زندان توسط مقامات آمریکایی و رسانه‌های اصلی تکرار شد.
به گفته علیرضا صادقیان، محقق حقوقی، غربی‌هایی که در ایران به جرم جاسوسی زندانی می‌شوند اغلب به عنوان «گروگان‌های سیاسی، بازرگانان، محیط‌بانان، انسان‌دوستان، فعالان، مبارزان حقوق بشر برای ایجاد همدردی با آنها» توصیف می‌شوند.
وی گفت: این خودپسندی آمریکا در غرب زیر سوال نمی رود، گویی آمریکا یک الگوی قانونی معتبر است، نه کشوری که بیشترین تعداد زندانی، نرخ زندانی شدن و خشونت زندانیان را در مقایسه با ایران دارد. وب سایت پرس تی وی با اشاره به دوگانگی و ریاکاری آشکار آمریکا.
برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی در غرب، رسانه‌های ایالات متحده اظهارات احساسی خانواده و وکلا را منتشر می‌کنند و آنها را «بی‌گناهان» توصیف می‌کنند که توسط مقامات ایرانی «به اشتباه» ساخته شده‌اند.
پس از آزادی نمازی ارشد در اکتبر گذشته، جرد جنسر، وکیل و وکیل مدافع خانواده نمازی، به نقل از پی بی اس گفت که او «بیش از شش سال و نیم به طور نادرست در ایران نگهداری می شود. ” بی توجهی به ماهیت قانونی پرونده.
در ماه مه 2022، یک گزارش خبرگزاری فرانسه اعلام کرد که آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها «به عنوان بخشی از سیاست عمدی گروگان‌گیری برای گرفتن امتیاز از دولت‌های خارجی» در ایران بازداشت شده‌اند.
روایات "گروگان ها و باج".
کارشناسان غربی و گروه‌های به اصطلاح حقوق بشری از ایرانی‌هایی که در زندان‌های آمریکا به سر می‌برند، اشاره نمی‌کنند و استدلال می‌کنند که آمریکایی‌ها با «باج» مبادله می‌شوند، یعنی پول‌های مسدود شده غیرقانونی ایران.
به گفته کارشناسان، چنین لفاظی هایی یادآور دستکاری های آمریکا در سال های 1979-1981 است که طبق روایت غربی، کارکنان سفارت آمریکا در تهران به دلیل امتناع واشنگتن از بازگرداندن میلیاردها دلار ذخیره شده در بانک های آمریکایی بازداشت شدند.
حتی در آن زمان، واشنگتن با وجود شواهد غیرقابل انکار در قالب تجهیزات کشف شده و اسناد طبقه بندی شده در سفارت تصرف شده، فعالیت های جاسوسی گسترده خود در ایران را تکذیب کرد.
مخاطبان آمریکایی از انگیزه واقعی تسخیر سفارت محروم شدند. اسیران را گروگان می نامیدند و تقاضا برای بازگرداندن دارایی های مسدود شده به اشتباه به عنوان باج تلقی می شد و به این موضوع اشاره می شد که میلیاردها دلار از وجوه مسدود شده اموال ایالات متحده است.
محمود مرتضوی، تحلیلگر سیاسی گفت: ادعای دستگیری تصادفی اتباع آمریکایی توسط ایران برای منافع مالی و سایر منافع صرفاً نادرست است و از نظر تجربی ثابت نشده است، که شاهد آن نیز موارد بازداشت موقت 10 ملوان آمریکایی، سه کوهنورد و نمونه های متعدد دیگر است. .
از سوی دیگر، ایرانیان آزاد شده در آمریکا نه به خاطر جاسوسی بلکه به دلیل تلاش برای دور زدن تحریم های آمریکا، یعنی تجارت برای منافع متقابل دستگیر شدند.
وی با عجله اضافه کرد که برخلاف جاسوسان آمریکایی در ایران، آنها برنامه جاسوسی صنعتی، خرابکاری کارخانه ها، ترور فرماندهان آمریکایی یا سایر فعالیت های مخرب را نداشتند.
________________________________________
همچنین می‌توانید به وب‌سایت پرس تی‌وی در آدرس‌های جایگزین زیر دسترسی داشته باشی